duminică, 9 decembrie 2012

Comentariu ,,Toamna'' de Ion Pilat

    In opinia mea, poezia ,,Toamna'' de Ion Pilat este un pastel, dar si o meditatie pe tema trecerii timpului.Toamna,laitmotivul poeziei trimite astfel atat la tema naturii, cat si la aceea a amintirii.
    In primul rand,putem observa ca versurile contin o descriere subiectiva a unui peisaj de toamna, realizata prin imagini vizuale cromatice ,,singur cu lumina,care galbena venea din soare''; ,,parul tau de aur rosi si de soare intrupat'';etc.Substantivele si adjectivele sunt plasate in sintagme care,din punct de vedere stilistic,formeaza figuri de stil: comparatie ,,ruginita ca o frunza''; personificari ,, parul tau de frunze moarte'' ,metafore ,,dorul meu se cer'' ,epitete-n antiteza ,,zile albe,zile negre''etc.
    In al doilea rand, putem remarca ca in versurile citate, campul lexical dominant este cel al timpului ,,zile'' ; ,,trecutul'' ; ,,ieri'' etc.Este evident ca, in prima strofa ,este conturat cadrul meditatiei, respectiv revederea casei pamantesti cu ,,odaia de-altadata''.Urmatoarele doua strofe sunt construite in forma unui monolog liric, adresat toamnei.
    In concluzie, toamna devine elementul care declanseaza amintirea si indice al sentimentului de nostalgie si tristete.

Comentariu ,,Pier'' de Ion Pilat semnificatia poeziei

      In opinia mea, poezia ,,Pier'' de Ion Pilat arunva asupra noastra versuri posomorate si agitate ,,Bubuitor, furtunalung pe zavoi rasuna''.Faptul ca a inceput furtuna autorul vrea sa ne faca sa intelegem cum se simte el in preajma fenomenului care schimb starea omului din bucurie, harnicie si chef de joaca in tristete, lene, plictiseala.
     In primul rand,putem preciza ca poezia scrisa de Ion Pilat face parte din genul liric deoarece autorul isi exprima gandurile,ideile si sentimentele in mod direct.Pe de o parte acestea arata legatura stransa dintre om si natura.Cand es este senina si plina de viata asa este si sufletul omului, insa atunci cand este posomorat afara pe om il cuprinde tristetea.
     In al doilea rand, putem afirma ca poetul face legatura intre spatiul ceresc si terestru folosind ca subiect principal furtuna.Acesta o caracterizeaza ca fiind o persoana, cu ajutorul personificarilor : ,,A tras din nou furtuna cu pusca prin zavoaie''.Dupa incetarea ploii apare o pasare care are un rol foarte important in alungarea ei si readucerea bucuriei in natura ,,Ea zboara,sparge norii,asterne pe hotar/Seninul primaverii cu sufletul tau clar''.
     In concluzie, natura asa cum a fost prezentata este cea mai importanta deoarece es poate sa controleze starile sufletului si sa transforme tristetea in bucurie.


Scuzatima ca este asa de sec dar l-am facut in clasa a 7-a la inceput si nu prea stiam cum sa fac dar le voi pune mai intai pe cele de a 7-a si porma cele de anu asta.Va multumesc mult pentru atentie.